גידול של חיות בית נותן הרבה אהבה ואושר, וכיום הרבה אנשים מגדירים את בע"ח כבן משפחה ממש. אך לפעמים מופיעות בעיות התנהגות הפוגעות בקשר בין אדם לחיה, ועלולות להוריד את המחויבות לטפל בבעלי חיים. בעלי חיים אלו לעיתים מוצאים את עצמם חסרי בית בעמותות, ועלולים להגיע למצב של המתה.
רפואה התנהגותית היא רפואה מבוססת מחקרים שלוקחת חלק בהבנה של התנהגות בע"ח וטיפול בבעיות התנהגות משפיעה על רווחת החיה ובעליה. מטרת הטיפול הינו שיפור איכות חיי הבע"ח וחיזוק הקשר בין בע"ח לבעלים.
בעיות התנהגות נפוצות כוללות:
כלבים:
- הרס בבית
- עשיית צרכים בבית
- תוקפנות כלפי בני אדם ו/או כלבים
- פחדים,חרדות ופוביות שונות
- חרדת נטישה
- הפרעות כפייתיות
- הפרעות התנהגות בכלבים זקנים
חתולים:
- עשיית צרכים מחוץ לארגז
- תוקפנות
- ייללנות יתר
- הרס בבית
- התנהגות כפייתית
ההליך הרפואי מתחיל בשליחת שאלון למרפאה- קישור לשאלון
מפגש ראשון שאורך כשעה בו נלקחת היסטוריה מפורטת ומדויקת, בדיקה פיזיקלית של בע"ח. בפגישה הזאת יש עדיפות שיגיעו כל בני הבית. בתום הפגישה יהיה שימוש במודיפיקציות התנהגותיות שהבעלים יתרגלו בבית.
כתלות במקרה ניתן לשלב טיפול תרופתי. שימוש בתרופות הינו כלי עזר לבעיה התנהגותית ולא פתרון יחיד, לרוב השילוב של תרופות הוא כאשר אין יכולת לעשות תיקון ע"י מודיפיקציות התנהגותיות בלבד, כאשר הגירוי אינו בר שליטה, לא ניתן להורדה או שיש מספר רב של גירויים שמובילים לפחד או תוקפנות, או כאשר ההתנהגות הינה מוגדרת פתולוגית.
ביקורת לאחר 4-6 שבועות ע"מ לכמת את ההתקדמות, לעזור בהחיות חדשות וישנות ולשנות מינונים או סוגים של תרופות.
המשך הביקורות נקבעות בהתאם להתקדמות בע"ח.
עיקרון הטיפול הרפואי מבוסס על יכולת למידה של בע"ח ומודיפיקציות שנעשות ע"י הבעלים עצמם. חשוב להבין שאין תיקון מהיר בתחום, נדרש עבודה רבה מצד הבעלים והבנה שהמצב מורכב והתיקון יכול להיות ארור.