להרבה מאיתנו יש כאבי בטן והתלבטויות כאשר הם מחליטים על עיקור. עצם המחשבה על ניתוח, כאבים, הסתבכות, סבל והתערבות בחיי המין של חיות המחמד שלנו גורם לנו להיסוסים ופחדים ולעיתים פוגע בשיקול הדעת.
אחד מהנושאים הנשאלים ביותר במרפאה הווטרינרית הוא העיקור, אם בניתוח וסיכוניו ואם בהשפעות על מצבה הגופני הרוחני והנפשי של הכלבה/חתולה לאחר הניתוח ולאורך הזמן.
במאמר זה אנסה לכוון ליתרונות ולחסרונות העיקור ובעיקר להפיג חששות ולשבור מיתוסים. אתייחס לניתוח עצמו, להתאוששות ממנו, לתופעת ההשמנה לאחר הניתוח, לסוגיית שינוי אופי החיה ליתרונות הרפואיים ומניעת הסבל של בעלי חיים עזובים.
המאמר מתייחס לעיקור כלבה וחתולה.
על הניתוח-
החיה מובאת למרפאה הווטרינרית בצום מאוכל של לפחות 8 שעות. מים ניתן לתת כרגיל. בדיקה כללית של המנותחת ובדיקת דם נותנות לנו אינדיקציה האם החיה כשירה להכנס להרדמה מלאה. החיה תקבל טשטוש ראשוני על מנת שתהיה רגועה יותר גם בפרידה מהבעלים ביום הניתוח. בהמשך ינתן חומר מרגיע תוך ורידי ומיד לאחריו מוכנס לקנה הנשימה "טובוס" המשמש לנו כמעבר של חמצן וחומר הרדמה למערכת הנשימה. כאשר החיה מורדמת שדה הניתוח יגולח ויעבור חיטוי ("סקראב") ומכאן מתחיל הניתוח שכל מטרתו הסרת השחלות והרחם. סוגרים את חלל הבטן ומעירים את המנותחת. ההמשך הוא באישפוז יום ובהשגחה עד להתעוררות המוחלטת ושליחת המנותחת הביתה עם תרופות בהתאם לצורך.
החיה תשוחרר לביתה כאשר היא עירנית, מגיבה והולכת בכוחות עצמה וללא כל סיוע.
אחרי הניתוח-
המנותחת נחה על מצע רך ובמקום שקט ורגוע בבית. במרבית המקרים, לאחר כיממה היא חוזרת ומתפקדת כאילו לא עברה פרוצדורה כירורגית. לאחר כ10 ימים מסירים תפרים ושוכחים שהיה ניתוח.
הסתייגות ואזהרה- יש לבחור רופא ומרפאה בעלת מוניטין וניסיון.
אין להקל ראש בבחירת המרפאה הווטרינרית והמנתח. מדובר בפעולה כירורגית מסובכת ועדינה. קיימת חשיבות עצומה לבחירת חשוב שהרופאה יהיה בעל ניסיון מיומנות והצלחות מוכחות. כמובן שגם למרפאה ולציוד יש משקל רב ואין לנתח במקום ללא ציוד וצוות מתאים. לצערנו אנו יודעים על מקרים רבים מאוד שאינם מתעוררים כלל מהניתוח או נותרים עם פגיעות וסיבוכים. חשוב לא להתפתות למחרים זולים, ניתוח שנעשה כדת וכדין אינו מוצר זול חשוב לזכור הזול הוא היקר.
היתרונות-
לא יהיה ייחום, כלומר - לא יהיו שינויי ההתנהגות האופיניים לייחום (דימום בכלבות, שינוי אופי דרסטי בחתולות וכלבות), לא יהיו נסיונות בריחה מהבית כדי להגיע לזכרים (בריחות אשר לא פעם מסתיימות בדריסה, בעקבות ריצה חסרת מעצורים), לא יהיו יללות רמות כל שעות היממה בבית, תהיה ירידה משמעותית בבעיות התנהגות (נקבה מיוחמת יותר מועדת לבעיות התנהגות כגון תוקפנות). לא יהיו זכרים המנסים להגיע לנקבה ומשתינים בסביבת הבית ותוקפים עוברי אורח. לא יהיו הריונות ולא יהיו גורים, ולכן גם לא יהיו סיבוכים רפואיים הקשורים להריון והמלטה - דיסטוקיה (בעיות המלטה מסכנות חיים), ירידות סידן פתאומיות המוביאות לעוויתות מסכנות חיים, דימומים, זיהומים, קרעים ברחם ועוד. לא יהיו דלקות רחם (פיומטרה - מחלה נפוצה ומסוכנת בנקבות לא מעוקרות!) ולא יהיו גידולים ברחם ובשחלות. תהיה ירידה בשכיחות גידולי עטין (עצמת הירידה בשכיחות תלויה במועד העיקור - עיקור בגיל צעיר יותר נותן הגנה טובה יותר מפני גידולי עטין בהמשך החיים).
חסרונות-
אין גורים, נטייה להשמנה עשויה להיגרם כתוצאה מהאטה בקצב חילוף החומרים. נטייה זו ניתנת לנטרול בקלות על ידי פעילות גופנית סדירה ואספקת מזון ברמה אנרגטית מתאימה.
מתי לעקר-
הזמן האידיאלי לעיקור לרוב הכלבות הוא בסביבות גיל 7 חודשים. ישנם מקרים ספציפיים בהם נרצה להקדים או לאחר את מועד העיקור, כתלות בגזע הכלבה ופרמטרים נוספים חריגים למצבה.
שאלות שכיחות
ללקוחות המרפאה הווטרינרית יש הרבה שאלות אשר נוגעות לאפקט הפיסכולוגי של הכלב. האם אנו מתערבים בטבע? כן, בדיוק כמו שאנו מתערבים כאשר אנו מחסנים או מטפלים בטיפול תרופתי כזה או אחר.
העיקור הוא התערבות אשר משפרת את איכות ובריאות חיי כלבת הבית.
האם כלבה ללא מערכת רבייה מסכנה? לא הצורך בקיום יחסים הוא צורך קיומי ולא למטרת הנאה.
האם יש שינוי בהתנהגות? לא. אין כל השפעה התנהגותית בכלבה שעברה עיקור מול אחת שאינה מעוקרת.
לסיכום
ניתוח קל ולא מסובך (אם נעשה בידיים מיומנות), ותוצאותיו רק יתרונות ללא חסרונות. כלבה שעוברת עיקור בגיל צעיר תחיה חיים בריאים וארוכים יותר. בעליה יחסכו מעצמם את כל הכרוך בהריונות מיותרים לכלוך ומאבק עם זכרים חמי מזג.