ראשי מאמרים בדיקות דם תקופתיות - דברים שחשוב לדעת

בדיקות דם תקופתיות - דברים שחשוב לדעת

DSC_0023

עד לפני שנים לא רבות אמצעי האבחון שעמדו לרשות הרופאים הוטרינרים לקו בחוסר ופיגרו בהרבה אחרי הרפואה ההומנית. התקדמות הטכנולוגיה והרצון לספק לידידנו הקטנים רפואה ברמה מירבית, הביאה לרשותנו מעבדת לייזר משוכללת מדוייקת ומותאמת לחיות מחמד.

בשנים האחרונות אנחנו עדים לעליה משמחת בתוחלת החיים של חיות המחמד. אם בעבר גיל 10 היה נחשב קשיש עבור רוב הכלבים, כיום כלבים רבים מגיעים לגילאים מופלגים יותר.

"אחראים" לכך אמצעי הטיפול המתקדמים וכמובן, ואולי בראש ובראשונה, אמצעי האבחון שעומדים לרשותנו ולא היו בנמצא לפני שנים. אחד מהם, ואולי גם החשוב בניהם, הוא בדיקות דם תקופתיות - בדיקה שמומלץ לבצע גם כאשר בעל החיים נמצא במצב בריאותי תקין.

בניגוד אלינו בעל החיים אינו מתלונן אלא עד שמופיעים סימנים (חוסר תאבון, עייפות ואדישות, הקאות, קשיים בהליכה ועוד...). בדיקות הדם מאפשרות לנו להיכנס לפנים החיה ולבדוק את תפקוד האברים השונים.

איך בודקים?

במרפאתנו מעבדת דם שהיא המילה האחרונה בתחום. המעבדה פועלת על בסיס קרני לייזר ומגיעה לרמות דיוק גבוהות ביותר, ובנוסף היא בעלת מגוון בדיקות רחב שמאפשר לנו לאבחן כל חריגה מהתחום הנורמלי. לא זו בלבד אלא שבדיקות מקיפות אלו מציגות תוצאות תוך זמן קצר ביותר (תוך עשרים דקות) ובכך מתאפשר לנו להתחיל מיידית בטיפול, ללא עיכובים שהיו יכולים להיגרם אילו היה צריך לשלוח דם למעבדות חיצוניות.

לבדיקות הדם שלוש מטרות עיקריות

  1. אבחון מוקדם של בעיות רפואיות – ברבים מהמקרים כלבים וחתולים רבים לא מציגים כל תסמינים חיצוניים (וגם לא מתלוננים) אלא עד שהמצב נהיה חמור ביותר. פעמים רבות כשאנו מבצעים במרפאה בדיקות דם שגרתיות אנו מגלים בעיה רפואית ללא כל תסמינים נראים לעין. כך מתאפשר אבחון מוקדם, טיפול מוקדם יותר ומניעת התדרדרות שאחרת היתה בלתי נמנעת.
  2. קבלת תמונת השוואה לבדיקות דם שיתבצעו בעתיד – כלומר אם וכאשר בעל החיים יגיע למרפאה חולה. מכיוון שבגילאי הזקנה יתכנו חריגות נורמליות בבדיקות הדם, חשוב לנו לדעת וגם להשוות אילו חריגות נמצאות בבדיקות גם כאשר בעל החיים היה בריא. אם לאחר תקופה (כמה חודשים או כמה שנים) יגיע אותו בעל חיים עקב מחלה כלשהי - בדיקות הדם שנלקחו בזמן בריאות יהוו עבורנו נקודת השוואה, והרמה האיבחונית והרפואית תעלה. לדוגמא חיה שמציגה לאורך שנים סוכר נמוך יחסית. התוצאה לא תדאיג אם היא תופיע גם בגילאים מתקדמים, ועוד רבות הדוגמאות.
  3. מעקב בגורמי סיכון – לעיתים קרובות בעזרת מעקב גורמי סיכון אנו יכולים לעצור ולמנוע מחלות קשות . אחת הדוגמאות היא אי ספיקת כליות שנפוצה בכלבים ובחתולים. סימנים למחלה קשה וסופנית זו אינם מופיעים אלא רק כאשר 65% מהכליה הרוסה ובשלב הזה כבר לא ניתן לעשות הרבה. בבדיקת הדם אנו עוקבים אחרי מדדי הכליה, משווים את אותם לקודמים מדי מספר שנים וכאשר רואים שהם עולים ועדיין נמצאים בטווח הנורמלי, אנו מתערבים וממליצים על טיפול מונע כזה שמשמר את הקיים ולא מביא להרס של רוב הכליה.

מה רואים בבדיקות הדם?

בבדיקות דם תקופתיות אנו ממליצים על ספירת דם ("המטולוגיה") ובדיקה לתפקוד איברים פנימיים ("ביוכימיה").

בספירת דם אנו בודקים האם יש אנמיה (תופעה נפוצה הנחבאית בבעלי חיים רבים), האם הספירה הלבנה תקינה ומהי רמת הטסיות. ספירת הטסיות חשובה במיוחד מכיוון שבארצנו נפוצה מאוד מחלת קדחת הקרציות, הגורמת לספירת טסיות נמוכה, וזו יכולה להיות תת-קלינית במשך תקופה ארוכה וסופה באם לא מטופלת - קטלני.

כחלק מהבדיקה אנו מבצעים במרפאה גם משטח מיקרוסקופי, בו ניתן להעריך גם את המראה והצורה של תאי הדם. המשטח הוא כלי איבחוני חשוב, מכיוון שלא רק הספירה הכמותית של התאים חשובה, אלא גם צורתם המיקרוסקופית.

בבדיקת הביוכימיה נבדקים מספר מדדים המציגים תפקודי כליה, תפקודי כבד, רמות חלבון, סוכר, אלקטרוליטים ועוד. אלו חשובים מאוד מאחר ובאמצעותם ניתן לגלות מחלות או בעיות רפואיות נסתרות מהעין.

מתי מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות?

בדיקות דם שנתיות מומלצות לכל כלב וחתול, גם בגילאים צעירים, ובמיוחד מגיל שבע ומעלה. ניתן לבצע בדיקות דם בהגעה לכל תור או חיסון שגרתי. התוצאות מתקבלות במרפאה תוך כעשרים דקות.

כמו כן, מומלץ לבצע בדיקות דם לפני כל הליך כירורגי או לפני טשטוש או הרדמה לצורך בדיקה. כך נוכל לקבל תמונה רפואית מקיפה של החיה, ולבחור חומרי הרדמה מתאימים, ואו לפעמים לדחות טיפול כירורגי באים אנו מגלים גורמי סיכון.

לסיכום

קצב הזדקנות חברינו על ארבע הוא פי שבע משלנו. נצא ונבדוק כמה בדיקות דם אנו עושים לגופנו במהלך חיינו בדיקות שעשיות למנוע מראש מחלות ותסמינים וגם משמשות לאיתור מחלות. ניווכח שאיננו נוהגים באותה המידה בידידינו הקטנים. התקדמות הטכנולוגיה והתאמתה לחיות מחמד פתחה בפנינו שער ענק לאבחון ומניעת מחלות.

נכתב ע"י מירב צור רופאת מרפאה וטרינרית "ברנע"