אימוץ או קניית כלב לפני שיודעים לקראת מה הולכים, בעל תכונות שאינו מתאים לדיירי הבית אליו הוא מגיע, חוסר ידע בסיסי בחינוך ואילוף עשויים להביא לכך שהידיד יהפוך לנטל.
כאשר מתכננים לאמץ או לקנות כלב יש להתאים את הכלב למגדליו כמו כפפה ליד ולהתייחס לעניין בכובד ראש כמו לבחירת בן/בת זוג לחיים. כלב אינו פסל שיושב בסלון, הוא דורש טיפול, זמן והשקעת משאבים. אם אתם חושבים: "ניקח בשביל הילדים- לא יתאים נחזיר"- עדיף לא לקחת, כי טראומת הפרידה לעיתים חקוקה בלבם של הילדים לעולמי עד. גם הנזק הנפשי שייגרם לכלב עצמו עלול להיות עצום, ולהוביל לכך שלא יצליח למצוא בית טוב להמשך חייו. הסוד בהצלחת גידול חיית מחמד הוא כשמציבים מראש את כל השיקולים בעד ונגד: בודקים התאמה של הכלב לבני הבית, בודקים את אופיו של הכלב, את הסביבה בה הוא יגור ואת אופיים ושיקוליהם של בני הבית. שואלים את אלו שמגדלים או גידלו בעבר- אז הסיכוי לכישלון מצטמצם, ההנאה והכרת הצפוי דוחקת את התסכול מפני הלא צפוי. אם שערות, בוץ או עקבות בסלון, שלולית שתן במרכז המטבח מרתיעים אתכם- תשקלו שנית. אם מפתן מכורסם או חבילת צואה על השטיח דוחים אתכם, אל תתקרבו. אולם אם אתם משתוקקים לחבר לחיים, בן משפחה ואחד שייתן לכם אהבה שאינה תלויה בדבר- יקבל אתכם כל פעם מחדש כאילו נעדרתם מהבית לפחות לשנתיים. אחד שילווה אתכם לכל מקום וישמש לכם כחבר שאפשר לסמוך עליו גם במחיר המוזכר מעלה. קחו ותהנו הנאה מיוחדת ואמיתית. חשוב- בחרו את הכלב המתאים כפי שהייתם בוחרים בן משפחה.
שיקולים חשובים לפני שמביאים כלב הביתה: זמן פנוי: אנו צריכים לברר לעצמנו מראש את הזמן הפנוי שיש בידינו להקדיש לחיית המחמד על מנת להקדיש לה למשחקים, לאילוף, לטיפול וטיפוח ולהפגיש אותה עם בני מינה. כאלו שזמנם אינו בידם רצוי שיבחרו בכלב שאינו דורש ריצות, מרחבים ויציאות של קילומטרים (על מנת ל"הוציא לו את המיץ") , כדאי שיבחרו בכלב רגוע יחסית כזה כמו יורקשייר, שיצו ודומיהם. כזה שלא זקוק למספר רב של טיולים ביום, להוצאת אנרגיה רבה. לעומתם כאלה שזמנם פנוי, יוכלו להשקיע יותר מזמנם בכלב אנרגטי לדוגמא: כלבי הציד למינהם (פוינטר , וימרנר) או כלבי עבודה כמו רועים גרמניים או דומיהם. גודל הבית: גודלו של הבית, האם יש חצר או לא הוא מהשיקולים שכדאי להתחשב בהם. כלב גדול פיזית דורש מרחב גדול ולהיפך. במרחב קטן וצפוף יש צורך להשקיע זמן רב בהצבת גבולות. במרחב מחיה קטן וצפוף ירגישו עד מהרה דיירי הבית וגם הכלב עצמו תחושה של צפיפות וחוסר נוחות. למרות האמור ראיתי וגם נוכחתי בכלבים ענקיים החיים בשמחה ואושר בבתים קטנים וצפופים. הכל תלוי באופי הכלב ובבחינת חצי הכוס המלאה על ידי הבעלים.
חינוך הכלב: כלב הוא כמו ילד קטן, הוא זקוק לחינוך בסיסי ולהצבת גבולות. ללא כל אלו תתקשו לגדלו. כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע עוד לפני כניסת הכלב לביתו החדש. חוסר הבנה וידע באילוף מביא למקרים רבים שבהם הכלב ממאיס את עצמו על בני הבית. לא פעם נתקלתי בהרגשת התסכול ורצון להיפטר מהחיה עקב חוסר ידע בסיסי באילוף או בהצבת גבולות.
גזעי, מעורב ,אופי ומין: לא סתם נוהגים להשוות, אפילו פיזית, בין כלבים לבעליהם. מכיוון שניתן מראש ללמוד על אופיים של כלבים, לפחות הגזעיים שביניהם, לפני שאתם בוחרים כלב, פתחו ספר, קראו על אופיו של הכלב בו אתם חפצים, וחשבו האם בעל אופי שכזה יתאים לכם כדייר חדש. גור כלבים צעיר ואנרגטי כזה שכרוך אחרי הבעלים ודורש הפעלה רוב שעות היום או אחד אדיש שבקושי מהנהן לבעליו כאשר זה האחרון חוזר הביתה. כלב פעיל ואנרגטי לא יתאים לגדול בביתם של פנסיונרים קשי תנועה כלב גדול חזק ודומיננטי לא יתאים לביתם של משפחות המעוניינות לגדל את כלבם עם ילדיהם הקטנים. כלב גדול וחזק זקוק להפעלת כוח פיזי רב באילופו וחינוכו בהצבת הגבולות ואף ביציאה לטיול בחוץ.
גיל הכלב: היתרון בלקיחת גור נעוצה באפשרות לאלפו ולהקצאת הרגלים המתאימים לבני הבית. גור בגיל 6-13 שבועות לומד ומטמיע את הרגליו הבסיסיים לכל ימי חייו. מאידך הכלב הבוגר מגיע כבר מחונך להרגלי ניקיון, פחות אנרגטי וכמובן חוסך לבני הבית את הנזקים והמפגעים שגור צעיר וסקרן עשוי לגרום. כדאי ללמוד היטב על אופי הכלב המתאים לנו ולקחת בחשבון לדוגמא: כלב שנחשב תוקפן באופיו, בבית בו גדלים תינוקות או ילדים קטנים. במקרים קיצוניים, הוא עלול לתקוף את הפעוטים שנוהגים להשתעשע עם הכלב - למשוך לו בזנבו ולהציק לו.
זכר או נקבה? יש לקחת בחשבון התייחמות הנקבות פעמיים בשנה, הריונות וכינוסי כלבים זכרים כל ייחום. כמובן שניתן לחסוך כל זאת על ידי עיקור. כמו כן תתכן בעית תוקפנות בזכרים לא מסורסים. בכל מקרה ביצוע עיקור/סירוס מונע בעיות אלו ומנטרל מהמשוואה את הפקטור המגדרי, ומשאיר אותנו עם אופי הכלב/ה, שגם הוא יכול להיות לשני הכיוונים.
גזעי או מעורב: כאשר הוחלט לקחת כלב גזעי ניתן לחזות מראש בצורה יותר וודאית את אופיו, התנהגותו וגודלו. ניתן לחזות גם מחלות גנטיות שאופייניות לאותו הגזע. לעומת זאת, במקרה של כלב מעורב איננו יכולים לקבל תמונה ברורה לגבי עתידו של הכלב. בכל הקשור לגודלו - כלב קטן שיכול לגדול לבסוף לכלב גדול ממדים, אופיו-כלב בעל אופי והתנהגות לא ברורים – האם יהיה ידידותי או תוקפן? מאידך קיימים גם יתרונות בלקיחת כלב מעורב, והם אופיו האינדיבידואלי של הכלב ולא "שטנץ" של כלב גזעי וכמובן הופעה חזותית מפתיעה ולא סטנדרטית. ישנן גם מחלות רבות הנפוצות יותר בכלבים גזעיים. בנוסף, כלב שאימצנו ברחוב או רכשנו במחיר סמלי מאחת האגודות לאימוץ חיות מחמד ונתנו לו בית חם, תמיד יוקיר תודה ואין להפחית מערך המעשה של מציאת כלב שאין עליו קופצים. גם השיקול הכספי נכנס לתמונה: כלב גזעי הוא יקר יותר ועלותו יכולה להגיע גם לאלפי דולרים, אך ברכישתו נפתח בפנינו גם עולם הכלבנות הכולל תחרויות יופי לכלבים, המהווה תחביב בפני עצמו. ילדים עם קשיים חברתיים, אנשים בודדים או בעלי פחד מכלבים: לילדים ומבוגרים הפוחדים מכלבים כדאי להביא הביתה כלב בעל אופי נוח, חברותי מאד. גם לילדים בעייתיים מבחינה חברתית הסובלים ממשבר כלשהו, או מביטחון עצמי ירוד, יתאים כלב בעל אופי ידידותי אשר יוצר קשר הדוק עם בעליו. קשר אמיץ עם הכלב יחזק את ביטחונם העצמי וישפר את תחושת הערך העצמי של ילדים אלו. אנשים גלמודים, ייהנו מחברתו של כלב שילווה אותם בביתם ירבוץ למרגלותיהם ויקבל אותם בשמחה בבואם. אין ספור פעמים חוויתי בחיוך בשמחת החיים של אנשים שמסיבות אלו או אחרות עייפו מחייהם ופגישה מקרית או יזומה עם כלב שינתה להם את המוטיבציה לחיים מקצה לקצה.
כיצד להשיג/לרכוש כלב: מי שמעוניין לעשות מצווה וליהנות מכלב מעורב, בעל אופי אינדיבידואלי, שיוקיר לו תודה כל חייו, יוכל לפנות לעמותה התנדבותית כאלו ניתן למצוא בכל עיר או אזור. דרכם ניתן להשיג, אפילו כלבים גזעיים, שננטשו או נמסרו על ידי בעליהם. כלבים גזעיים ניתן לרכוש במספר דרכים: דרך מגדלים, דרך אגודות, דרך כתובות באינטרנט וכו’. מומלץ להתעניין אצל אנשי מקצוע: ווטרינר, מגדל, על אמינות התעודות המלוות את הכלב. כאשר הוא מגיע הביתה קודם כל קחו אותו לבדיקה ווטרינרית. בקשו ודרשו מהרופא שייתן לכם את כל תורתו, שכותרתה "איך למנוע מחלות או מפגעים ולא איך לטפל במחלות" עשה ואל תעשה בכל שלב ושלב בחייו, כל זאת על מנת ליהנות מכלב בריא ולא לגרום לו ולכם סבל רב והוצאות כספיות מיותרות. חשוב! טפל במניעה ולא במחלה.
איך בוחרים ווטרינר? מומלץ לבחור וטרינר הנמצא בטווח קרוב מספיק למקום המגורים אך אין כל כוונה להיכנס למרפאה הראשונה שרואים והקרובה ביותר לבית. טיפול וטרינרי אינו זול ולכן חשוב לבצע מחקר שוק ולתחקר את בעלי הכלבים שנפגוש בפארק, ואת בעלי חנות חיות המחמד בה נרכוש ציוד ומזון לכלב, ולבקש המלצות. חשוב מאד לבחור במרפאה וותיקה וידועה בשמה הטוב כזו שמספקת את מרב השרותים והטיפולים תחת קורת גג אחת. חשוב לבחור אחת שנותנת כיסוי מרבי מבחינת שעות הפעילות. מרפאה ידועה בעלת קהל לקוחות רב מעידה כאלף עדים על איכותה– בעבור שרות טוב ורפואה ברמה מצביעים הלקוחות ברגליים. כדאי לבקש מאחד העובדים סיור במרפאה ולראות אם היא מצוידת בציוד מתאים כגון מכשור רנטגן, מכשור לבדיקות דם, ציוד חירום, ציוד כירורגי ועוד, חשוב שהצוות הרפואי הכולל רופאים ואסיסטנטים יספקו ללקוח שירותים נוספים מעבר לשרותי הרופאה כדוגמת מידע לגבי טיפולים, מזון, תרופות, חיסונים והדרכה לגבי אורך חיי הכלב, אמצעי מניעה לבעיות ותחלואים, תזונה, שלבי התפתחות ועוד. בביקור הראשון אצל הווטרינר יש להתרשם שהוא אכן בודק את הכלב מקצה האף ועד קצה הזנב, שהוא מדריך לעומק על שלבי ההתפתחות של הכלב, מעדכן לגבי סימנים פיזיים שעלולים להעיד על מחלה כלשהי, ונותן הדרכה לגבי תזונה נכונה המותאמת באופן ספציפי לכלב, טיפול בפרווה, טיפול נגד פרזיטים, צחצוח שיניים, חיסונים ועוד. חשוב לשאול הרבה שאלות שיבהירו לכם את דרככם בעתיד וימנעו שגיאות בסיסיות והתוצאה, הנאה מלאה.